Zanimljivosti
U Sunčanom kabinetu 2021. godine postavljena je ljudska sunčana ura s porukom da je pojedinac mjera nastavnih, znanstvenih i poslovnih aktivnosti Ekonomskoga Fakulteta u Osijeku. Ljudska sunčana ura izrađena je prema nacrtu prof. dr. sc. Damira Varevca, diplomiranoga inženjera građevinarstva, dekana Građevinskoga i arhitektonskoga fakulteta u Osijeku. Povodom proslave 60. obljetnice Fakulteta sunčana je ura postavljena uz pomoć Borisa Franova, a po idejnoj zamisli prof. dr. sc. Jasne Horvat.
Studentima i posjetiteljima Ekonomskoga fakulteta u Osijeku, ljudskom sunčanom urom dodijeljena je uloga gnomona / sjenopokazivača, čime Ekonomski fakultet u Osijeku poručuje da osobe postavlja u središte zbivanja i tako ih označuje mjerom za očitavanje Vremena.
Film AZ – Croatian Glagolitic Murals koji tematizira glagoljske murale osječkog Ekonomskog fakulteta sudjelovao je na međunarodnom natjecanju My Local Heritage 2015. Natjecanje My Local Heritage 2015. oglasila je Europeana – digitalna knjižnica sa slobodnim pristupom svim zainteresiranim korisnicima. Natjecanje My Local Heritage za cilj natjecanja postavlja poticanje istraživanja lokalne i povijesne baštine nadahnuto Europeanom i digitalnim mogućnostima koje Europeana nudi.

Povodom Mjeseca hrvatske knjige koji je 2018. godine u znaku hrvatske kulturne baštine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku postavljena je tematska izložba i organiziran događaj Život glagoljice na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Videosnimku vođene izložbe  možete pogledati putem poveznice:  

Život glagoljice na Ekonomskom fakultetu u Osijeku

Povodom Mjeseca hrvatske knjige pozivamo sve zainteresirane za sudjelovanje u autorskom vođenju kroz „Život glagoljice na Ekonomskom fakultetu u Osijeku“ u ponedjeljak, 12. studenog 2018. u 13 satiAutorice prof. dr. sc. Jasna Horvat i izv. prof. dr. sc. Josipa Mijoč posjetitelje će provesti glagoljicom oslikanim prostorima tumačeći raspored i značenje murala meandrirane glagoljice kojima je oslikan Ekonomski fakultet u Osijeku.

Polazišno mjesto je Knjižnica Ekonomskog fakulteta u kojoj su izložena djela osječke književnice i profesorice Jasne Horvat. Istaknuto mjesto u ovome pregledu zauzima roman Az (Naklada Ljevak, 2009.) za kojega je autorica primila nagradu Josip Juraj Strossmayer (HAZU 2011. godine). Uz roman Az izloženi su i drugi romani i djela nadahnuta glagoljicom: Alikvot (Algoritam, 2014), Antiatlas (Naklada Ljevak, 2014), Vilijun (Naklada Ljevak, 2016), Atanor (Naklada Ljevak, 2017), Ars Andizetum (Andizet, 2018).  Dio izložbe su i pisanja djela o glagoljici drugih autora kao i prikladne umjetnine od keramike u obliku glagoljičkih slova osječke Galerije Tomas.

Prostor Ekonomskog fakulteta (nakon Katedrale u Zagrebu) drugi je po veličini zatvoreni prostor u Republici Hrvatskoj koji je oslikan glagoljicom. 2015. godine je Ekonomski fakultet u Osijeku postao javnom obrazovnom ustanovom koja poučava svojim unutarnjim prostorima – Aulom glagoljice i Aulom znanosti – već i samim boravljenjem u navedenim interijerima.  Posjetitelji će zatim posjetiti Studentsku referadu s muralima „dobro jutro“, „ljudi“ i „efos“, potom će obići murale u dvoranama iz Aule znanosti („Prvi“ u dvorani J. J. Strossmayera, „Voda“ u dvorani Lavoslava Ružičke, i „Broj“ u dvorani Vladmira Preloga) da bi završni dio izložbe posvetili složenim kompozicijskim muralima Aule Glagoljice. Tu će ponajprije razgledati murale „prvi“ i „m“, potom „vrt“, „broj“, „plod“ i „voda“, a zatim i računalno znakovlje „alkar“ koje je osim u obliku murala dostupno na mrežnim stranicama EFOS-a za slobodno preuzimanje i aktivnu uporabu.

Osim Aule znanosti, Ekonomski je fakultet u Osijeku svečano otvorio i svoju novouređenu Aulu glagoljice. Svojim tlocrtom natkriva Aulu znanosti, a razigranošću glagoljičkih ligatura koje su po njoj razmještene tvori posve nove forme koje su studenti kolokvijalno prozvali – meandriranom glagoljicom.

Više u tekstu Narcisa VEKIĆ na linku Glas Slavonije

magnifiercrossmenuplus-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content