Izbornik

Vođena izložba “Život glagoljice na Ekonomskom fakultetu u Osijeku”

Povodom Mjeseca hrvatske knjige pozivamo sve zainteresirane za sudjelovanje u autorskom vođenju kroz „Život glagoljice na Ekonomskom fakultetu u Osijeku“ u ponedjeljak, 12. studenog 2018. u 13 satiAutorice prof. dr. sc. Jasna Horvat i izv. prof. dr. sc. Josipa Mijoč posjetitelje će provesti glagoljicom oslikanim prostorima tumačeći raspored i značenje murala meandrirane glagoljice kojima je oslikan Ekonomski fakultet u Osijeku.

Polazišno mjesto je Knjižnica Ekonomskog fakulteta u kojoj su izložena djela osječke književnice i profesorice Jasne Horvat. Istaknuto mjesto u ovome pregledu zauzima roman Az (Naklada Ljevak, 2009.) za kojega je autorica primila nagradu Josip Juraj Strossmayer (HAZU 2011. godine). Uz roman Az izloženi su i drugi romani i djela nadahnuta glagoljicom: Alikvot (Algoritam, 2014), Antiatlas (Naklada Ljevak, 2014), Vilijun (Naklada Ljevak, 2016), Atanor (Naklada Ljevak, 2017), Ars Andizetum (Andizet, 2018).  Dio izložbe su i pisanja djela o glagoljici drugih autora kao i prikladne umjetnine od keramike u obliku glagoljičkih slova osječke Galerije Tomas.

Prostor Ekonomskog fakulteta (nakon Katedrale u Zagrebu) drugi je po veličini zatvoreni prostor u Republici Hrvatskoj koji je oslikan glagoljicom. 2015. godine je Ekonomski fakultet u Osijeku postao javnom obrazovnom ustanovom koja poučava svojim unutarnjim prostorima – Aulom glagoljice i Aulom znanosti – već i samim boravljenjem u navedenim interijerima.  Posjetitelji će zatim posjetiti Studentsku referadu s muralima „dobro jutro“, „ljudi“ i „efos“, potom će obići murale u dvoranama iz Aule znanosti („Prvi“ u dvorani J. J. Strossmayera, „Voda“ u dvorani Lavoslava Ružičke, i „Broj“ u dvorani Vladmira Preloga) da bi završni dio izložbe posvetili složenim kompozicijskim muralima Aule Glagoljice. Tu će ponajprije razgledati murale „prvi“ i „m“, potom „vrt“, „broj“, „plod“ i „voda“, a zatim i računalno znakovlje „alkar“ koje je osim u obliku murala dostupno na mrežnim stranicama EFOS-a za slobodno preuzimanje i aktivnu uporabu.

EFOS na društvenim mrežama