Izbornik

Videosnimak vođene izložbe “Život glagoljice na Ekonomskom fakultetu”

Povodom Mjeseca hrvatske knjige koji je 2018. godine u znaku hrvatske kulturne baštine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku postavljena je tematska izložba i organiziran događaj Život glagoljice na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Videosnimku vođene izložbe  možete pogledati putem poveznice:  

Život glagoljice na Ekonomskom fakultetu u Osijeku

Ekonomski fakultet u Osijeku 2015. godine postao je javnom obrazovnom ustanovom koja poučava svojim unutarnjim prostorima – Aulom glagoljice i Aulom znanosti – već i samim boravljenjem u navedenim interijerima. Proteklo razdoblje do danas potvrdilo je oživotvorenje glagoljice na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Pri tome je prostor Ekonomskog fakulteta, nakon Katedrale u Zagrebu, drugi po veličini zatvoreni prostor u Republici Hrvatskoj koji je oslikan glagoljicom. Autorice idejnih rješenja obiju aula su prof. dr. sc. Jasna Horvat i izv. prof. dr. sc. Josipa Mijoč.

Događaj je otvorio dekan izv. prof. dr. sc. Boris Crnković, a o glagoljici kao dijelu hrvatske kulturne baštine je govorio prodekan prof. dr. sc. Josip Mesarić.

Polazišno mjesto bila je Knjižnica Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Izložbom je prikazan pregled stvaralaštva Jasne Horvat, osječke književnice i profesorice na EFOS-u. Istaknuto mjesto u ovome pregledu zauzima roman Az (Naklada Ljevak, 2009.) za kojega je Jasna Horvat primila nagradu Josip Juraj Strossmayer (HAZU 2011. godine). Uz roman Az izloženi su i drugi romani i književni tekstovi Jasne Horvat nadahnuti glagoljicom: Alikvot (Algoritam, 2014), Antiatlas (Naklada Ljevak, 2014), Vilijun (Naklada Ljevak, 2016), Atanor (Naklada Ljevak, 2017), Ars Andizetum (Andizet, 2018). Putem jedinstvenih QR kodova, objavljenih u knjigama i na mrežnim stranicama, moguće je pregledati postojeće multimedijske zapise o životu glagoljice na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Dio izložbe su i pisanja djela o glagoljici drugih autora kao i prikladne umjetnine od keramike u obliku glagoljičkih slova osječke Galerije Tomas.

Nakon što su posjetitelji pregledali izložbeni postav Knjižnice Ekonomskog fakulteta u Osijeku autorice su započele šetnju aulama tumačeći raspored i značenje murala meandrirane glagoljice kojima je oslikan Ekonomski fakultet u Osijeku.

– prvo Studentska referada s muralima „Dobro jutro“, „Ljudi“ i „EFOS“,
– potom obilazak murala u dvoranama iz Aule znanosti: „Prvi“ u dvorani J. J. Strossmayera, „Voda“ u dvorani Lavoslava Ružičke, i „Broj“ u dvorani Vladmira Preloga,
– završni dio šetnje bili su složeni kompozicijski murali Aule Glagoljice: murali „Prvi“ i „M“, potom „Vrt“, „Broj“, „Plod“ i „Voda“, a zatim i računalno znakovlje „Alkar“ koje je osim u obliku murala dostupno i na mrežnim stranicama EFOS-a za slobodno preuzimanje i aktivnu uporabu

Na posljetku je Josipa Mijoč pročitala ulomak iz romana Atanor u Auli glagoljice.

EFOS na društvenim mrežama