Izbornik

U okviru projekta VirtuOs održano studijsko putovanje i posjet primjerima dobre prakse – poljoprivredna gospodarstva Italija

Ekonomski fakultet u Osijeku je, kao partner na projektu VirtuOs – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, od 2. do 5. svibnja 2023. organizirao studijsko putovanje u Italiju i posjetu primjerima dobre prakse turističkim poljoprivrednim gospodarstvima u Udinama i Parmi.  Sudionici studijskog putovanja bili su korisnici Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku, mentori, predavači i članovi radnih skupina projekta među kojima su i naši djelatnici.  

Sjeverna Italija je poznata po uspješnim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i seoskim imanjima u sektoru turizma koji uspješno spajaju poduzetničke vještine sa znanjima u sektoru turizma čime pružaju primjer dobre prakse. Parma kao središte talijanske prehrambene doline i jedno od odredišta s najvećim brojem tipičnih proizvoda zaštićenih kvalitetnim markama u Italiji nosi naziv Unesco kreativni grad gastronomije. Iskustvo, značaj za razvoj turističke ponude i rad Kluba proizvoda Parma grad gastronomije predstavila je voditeljica Kluba i dogradonačelnik Parme. Klub štiti kvalitetu tipičnih proizvoda s područja Parme kao što su šunka, sir, vino, gljive itd. Sudionici studijskog putovanja imali su priliku posjetiti i obiteljsku vinariju Oinoe u mjestu Traversetolo, u talijanskoj regiji Emilia-Romagna, te obići proizvodni pogon manje sirane koja proizvodi zaštićeni sir Parmigiano Reggiano i upoznati se sa tehnologijom proizvodnje sira, ali i strategijom konkurentske prednosti koju su koristili kako bi se probili na tržištu. Tako su naši polaznici cjeloživotnog učenja Voditelj turističkog gospodarstva, ali i ostali sudionici putovanja, imali prilike vidjeti iz prve ruke kako brendirati autohtone proizvode. O povijesti proizvodnje pršuta, trenutnim kapacitetima i tehnologiji proizvodnje sudionici studijskog putovanja upoznali su se tijekom posjete Muzeju pršuta smještenom u općini Langhirano, u pokrajini Parma u talijanskoj regiji Emilia-Romagna. 

Ovi primjeri dobre prakse omogućit će i razvoj ponude i turističkih poljoprivrednih gospodarstava u Osječko-baranjskoj županiji, a na samom putovanju već se ozbiljno razgovaralo o idejama i suradnjama koje će doprinijeti razvoju cijele županije i turizma u istoj. Stvaranje specifičnog proizvoda i/ili usluge, branding, pružanje jedinstvenog iskustva te prepoznatljiva i održiva kvaliteta ključne su smjernice za sve dionike turističke ponude OBŽ-a koji su ujedno i zaključci ovog studijskog putovanja. 

Projekt VirtuOs je usmjeren na unaprjeđenje kvalitete obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva uspostavom mjesta izvrsnosti – RCK VirtuOS kroz jačanje kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika i provedbu novih i moderniziranih obrazovnih programa. Nositelj projekta je Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek a projektni partneri, uz Ekonomski fakultet u Osijeku, su: Osječko-baranjska županija, Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo, Obrtnička škola Požega, Srednja strukovna škola Vinkovci, Strukovna škola Virovitica, Sunčane toplice d.o.o. Bizovac, HUP Zagreb d.o.o., Palisada d.o.o. Opatija, Filozofski fakultet u Osijeku i Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju „Zvono“, Belišće. Projekt se provodi od 27. ožujka 2020. godine do 27. prosinca 2023. godine, a financiran je kroz Operativni program Upravljanje ljudskim potencijalima 2014-2020 iz Europskog socijalnog fonda.

EFOS na društvenim mrežama