Izbornik

Studenti druge godine diplomskog studija u posjeti financijskim institucijama

Studenti druge godine diplomskog studija posjetili su 1. 6. 2023. neke od najvažnijih financijskih institucija u Republici Hrvatskoj. Krenuvši na iscrpno putovanje kroz različita područja financija, skupina zainteresiranih studenata odvažila se na studijski dan u kojemu su imali priliku posjetiti tri ključne institucije i jedno investicijsko društvo.

Prvo odredište bila je Zagrebačka burza, gdje su slušali opće informacije o načelima centraliziranog trgovanja. Iz izlaganja voditeljice akademije burze studenti su pojmili temeljne koncepte koji oblikuju tržište.

U Hrvatskoj narodnoj banci produbljen je jedan od aspekata njenog poslovanja. Uz uvažavanje značajne uloge ove institucije u održavanju financijske stabilnosti, dobili su pronicljivu prezentaciju o naporima te banke u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma. Upoznali su se sa rigoroznim aktivnostima i propisima koje provodi središnja banka na domaćem i međunarodnom planu kako bi osigurala integritet financijskog sustava i zaštitila se od nedopuštenih aktivnosti.

U Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga – Hanfi – studente je pozdravila njihova bivša kolegica koja je prije tri godine bila student EFOS-a, a sad je zaposlenica Hanfe. Izlaganja su se fokusirala na područje licenciranja i certificiranja, odnosno edukacija i ispita koje Hanfa provodi s profesionalcima u financijskoj industriji. Dodatno, studenti su slušali o središnjoj ulozi Hanfe kao regulatornog tijela na financijskom tržištu. Istražili su odgovornosti i ovlasti ove institucije u osiguravanju poštene prakse, održavanju integriteta tržišta i zaštiti prava i interesa ulagača.

Osim navedenih institucija, jedna je grupa posjetila i najveće regionalno nezavisno investicijsko društvo Intercapital, u kojem su se upoznali sa vrlo širokim spektrom financijskih usluga koje ovo društvo nudi.

Studenti su dobili vrijedne spoznaje i neposredno iskustvo višeslojnog svijeta financija koje će im zasigurno koristiti u budućoj praksi.

EFOS na društvenim mrežama