Izbornik

LJUDSKA SUNČANA URA

U Sunčanom kabinetu 2021. godine postavljena je ljudska sunčana ura s porukom da je pojedinac mjera nastavnih, znanstvenih i poslovnih aktivnosti Ekonomskoga Fakulteta u Osijeku. Ljudska sunčana ura izrađena je prema nacrtu prof. dr. sc. Damira Varevca, diplomiranoga inženjera građevinarstva, dekana Građevinskoga i arhitektonskoga fakulteta u Osijeku. Povodom proslave 60. obljetnice Fakulteta sunčana je ura postavljena uz pomoć Borisa Franova, a po idejnoj zamisli prof. dr. sc. Jasne Horvat.

Presijecanjem svečane vrpce dekan prof. dr. sc. Boris Crnković simbolički je najavio uvođenje eurokovanica s glagoljskim oznakama kao i razdoblje ekonomije temeljene na obnovljivim izvorima kakvima su sunce, vjetar i voda.

Sunčani kabinet Ekonomskoga fakulteta u Osijeku, prostor je u kojemu se vode mentorski i suradnički razgovori o vodikovoj ekonomiji i vodiku – najjednostavnijem kemijskom elementu i energentu budućnosti. U takvim razgovorima vodikova energija uspoređuje se sa sunčevom energijom, ali i s energijom idejnih pojedinaca koji pokreću svijet.

Studentima i posjetiteljima Ekonomskoga fakulteta u Osijeku, ljudskom sunčanom urom dodijeljena je uloga gnomona / sjenopokazivača, čime Ekonomski fakultet u Osijeku poručuje da osobe postavlja u središte zbivanja i tako ih označuje mjerom za očitavanje Vremena.

EFOS na društvenim mrežama