Izbornik

Kreativna riznica

Lokacija

Ekonomski fakultet, Osijek, Hrvatska

Vrijeme održavanja

10. do 13. travnja 2019.

Strikomanov Milenijski svijet

Vrsta događaja: Predavanje

Predviđeno trajanje događaja: 45 min

Mjesto događaja: Dvorana 10

Izlagač: Šime Strikoman

Institucija: Slobodan umjetnik

Kratki životopis:
Šime Strikoman je rođen godine 1957. u Vodicama. Diplomirao je filmsko i televizijsko snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Nikole Tanhofera. Priznati je likovni umjetnik-fotograf. Član je ULUPUH-a, ZUH-a, DFRH-a, DNH-a i HFS-a. Do sada je održao oko dvadeset samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Među njima se izdvaja sudjelovanje na skupnoj izložbi „Kako zaustaviti vrijeme“ organiziranoj 2002. godine u Šangaju, Zagrebu i Londonu. Već kao mladi fotograf i novinar dobitnik je niza nagrada u “Poletu” i “Studentskom listu” i „Startu“. Za kameru je dobitnik nagrade u filmu “Za prošle dane Pišta baći”. Dobitnik je i nagrade Tošo Dabac Foto kluba Zagreb. Za svoje stvaralaštvo dobitnik je i niza drugih nagrada i priznanja.
Sudjeluje u izradbi prospekata, postera i kataloga za turističke namjene. Direktor je fotografije te filmski snimatelj u nizu igranih, dokumentarnih i namjenskih filmova, te je surađivao sa eminentnim hrvatskim redateljima i glumcima. Ostvaruje i niz autorskih radova na području filma (direktor fotografije, snimatelj, scenarist, režiser, producent i dr.). Većina filmova snimljena je za Hrvatsku televiziju, a posebno poglavlje rada zauzimaju televizijska ostvarenja vezana za Domovinski rat, od snimanja igrano- dokumentarnih filmova, snimanja za Finsku i Švedsku televiziju te osnivanja i vođenja programa Televizije Vodice u kojoj je nastao i čuveni snimak „Obadva su pala“. Realizator je projekta pod nazivom “TERRA CROATICA”, koji se sastoji od mapa fotografija, a obuhvaća etno-kulturno nasljeđe Hrvata. Mape se nalaze u Nacionalnoj biblioteci Francuske u Parizu, te u Nacionalnoj knjižnici Hrvatske. Do sada je objavljeno 14 mapa fotografija. Posebno je poznat njegov velebni projekt pod nazivom “Milenijska fotografija”, započet u godini 2000. i u trajanju do današnjih dana. Projekt se razvijao kroz većinu gradova u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. U okvirima toga projekta do danas je snimio 505 Milenijskih fotografija. U izradi je knjiga u kojoj će se naći sve te fotografije. Od treće Milenijske fotografije nastao je Vodički festival Žudija koji je ove godine doživio osmo izdanje, a zauzeti termini održavanja festivala su raspoređeni sve do 2038. godine. Sve informacije i tekstovi o radu Šime Strikomana mogu se naći na web stranici www.strikoman.com. te na facebook stranicama koje se svakodnevno ažuriraju.

Suradnici na događaju: Edita Strikoman

Opis događaja: Predavanje bi počeo projekcijom filmića Osječka Quadrilla 2009.Nastavio bi prezentaciju stvaranja Milenijskih fotografija s osvrtom na one nastale na području Osijeka. Završio bi prikazivanjem spota Sretan čovjek u Dardi.

PRIJAVA