Izbornik

Kreativna riznica

Lokacija

Ekonomski fakultet, Osijek, Hrvatska

Vrijeme održavanja

10. do 13. travnja 2019.

KREATIVNA RIZNICA 2017

Kemija kreativne industrije naziv je treće Kreativne riznice – popularizacijskog simpozija kreativne industrije koja je održana u proljeće 2017. godine (26. – 29. travnja) na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Popularizacijski simpozij prema svojoj je definiciji besplatno veliko događanje koje popularizira sadržaj od opće društvene važnosti. Slijedom navedene definicije Kreativna riznica može se označiti besplatnom platformom na kojoj se susreću teoretičari i praktičari iz kulturne i kreativne industrije, a nastojanja organizatora usmjerena su na pomoć kreativnoj industriji u njezinu institucionaliziranju. Tako je 2015. godine, prve godine njezina održavanja, krovna tema postavljena vrlo široko (Kulturne i kreativne industrije Republike Hrvatske) te su posjetitelji upoznati s konceptom nove industrije. Druge godine svoga održavanja tema je bila Društveno odgovorna kreativnost, dok je za 2017. godinu najavljena tema Kemija kreativne industrije.

Kreativna riznica organizira se na visokoškolskoj javnoj instituciji Ekonomskom fakultetu u Osijeku koji je kao znanstveno-nastavna institucija ustupio svoju infrastrukturu i time otvorio nove putove promišljanja o kulturnim i kreativnim industrijama. Partnere ovaj projekt ima i u drugim javnim institucijama te u civilnom društvu, odnosno predstavnicima stručnjaka (kreativnih profesionalaca i amatera), udruga i medija. Radi otvorenosti Kreativne riznice za javnost ostvaruje se stvaranje mreže kontakata te formalno i neformalna informiranja o projektima u najavi i realizaciji. S druge strane, studenti i pripadnici mlađih dobnih skupina te članovi civilnoga društva iz neposredne blizine uočavaju svoje prilike unutar kreativnog sektora, ujedno izgrađuju kulturne navike i usvajaju termine odnosno komunikacijske specifičnosti kreativnog sektora. Kako je naglašeno, Kreativna riznica otvorena je za javnost, a njezini su programski sadržaji podijeljeni u tri cjeline. Prvom cjelinom obuhvaćena su stručna i znanstvena predavanja; druga cjelina sadrži kulturne i kreativne nastupe (kazališne predstave, izložbe, kino projekcije, predstavljanja knjiga, književne razgovore, koncerte), a treća cjelina obuhvaća okrugle stolove, tribine i radionice.

Od 2017. godine Kreativna riznica ima svoju službenu stranicu te u okviru njezine arhive možete pronaći sve informacije o Kreativnoj riznici 2017. godine.