Izbornik

Kreativna riznica

Lokacija

Ekonomski fakultet, Osijek, Hrvatska

Vrijeme održavanja

10. do 13. travnja 2019.

KREATIVNA RIZNICA 2016

KREATIVNA RIZNICA 2016: Društveno odgovorna kreativnost
Osijek, 20. – 23. travnja 2016.
Novi trendovi globalne ekonomije donose rasprave o konceptualiziranju  kreativne industrije i kreativne ekonomije te ustroju ovih fenomena za koja se još uvijek traže najbolja rješenja. Cilj Kreativne riznice – popularizacijskog simpozija Ekonomskog fakulteta u Osijeku jest aktivno i kontinuirano uključivanje svih struktura društva u oblikovanje kreativne industrije Republike Hrvatske kroz populariziranje njezinih ključnih sadržaja. Susretanje teoretičara i praktičara iz domene kulturnog i kreativnog sektora udružuje njihove snage i potencijale, a znanstveno moderiranje otvara nove paradigme. Prva Kreativna riznica 2015. godine polučila je iznimno zanimanje o čemu svjedoči broj sudionika (123 izlagača na 70 različitih programa) i nazočnost preko 1300 posjetitelja (www.efos.hr/kreativnariznica). Na tragu pozitivno evaluiranog koncepta Kreativne riznice 2015., simpozij se ponovno organizira okupljajući kulturne i kreativne profesionalce, samozaposlene umjetnike i kreativce iz cijele Republike Hrvatske, znanstvenike/teoretičare kulturnog sektora i sve zainteresirane dionike. Kreativna riznica 2016. organizira se od 20. do 23. travnja 2016. godine, a krovna tema ove godine je Društveno odgovorna kreativnost.

Na Kreativnoj riznici 2016. propituje se društvena odgovornost kreativnosti, a manifestacijom se stvaraju mreže kontakata nazočnih predstavnika kulturnih i kreativnih institucija (Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, Hrvatskog društva nezavisnih profesionalaca, Ministarstva kulture, Ministarstva poduzetništva i obrta), dionika svih sastavnica kreativne industrije, akademskih institucija, umjetničkih strukovnih udruga, slobodnih umjetnika te medija. Kreativna riznica 2016. otvorena je za javnost, a više od 110 sadržaja podijeljeno je u tri područja:
– stručna i znanstvena predavanja,
– kulturni i kreativni nastupi,
– javne rasprave i paneli.
Događanja Kreativne riznice 2016. organizirana su na Ekonomskom fakultetu u Osijeku koji kao znanstveno-nastavna institucija otvara nove putove promišljanja kulturnih i kreativnih industrija. Kreativna riznica 2016. pridonosi zaživljavanju kreativnih sadržaja u Istočnoj Hrvatskoj, a aktivno sudjelovanje pripadnika mlađih dobnih skupina izgradnji njihovih životnih navika vezanih uz kulturne i kreativne sadržaje. Partneri u organiziranju su: Ekonomski fakultet u Osijeku, Institut za znanstvena i umjetnička istraživanja u kreativnoj industriji – Andizet, Odjel za kulturologiju i Studentski zbor Sveučilišta J. J. Strossmayera. Organizatori su osigurali medijska pokroviteljstva kako bi sudionicima u javnom prostoru bila osigurana dostatna vidljivost.

Nadamo se kako ćete svojim dolaskom izraziti potporu kulturnom i kreativnom sektoru te doprinijeti njegovom populariziranju.

Očekujemo Vas u travnju na EFOS-u, organizatori