Izbornik

Kreativna riznica

Lokacija

Ekonomski fakultet, Osijek, Hrvatska

Vrijeme održavanja

10. do 13. travnja 2019.

Društveno odgovorna uloga kave

Vrsta događaja: Radionica

Predviđeno trajanje događaja: 120 min

Mjesto događaja: Dvorana 13

Izlagač: Matija Matijaško

Institucija: Predsjednik udruge ljubitelja kave – Mirisi kave

Kratki životopis:
Matija Matijaško je rođen u Osijeku 27. travnja 1991. godine. Završio je Ugostiteljsko-turističku školu u Osijeku, smjer konobar. Od završetka školovanja radio je kao konobar u više ugostiteljskih objekata (Caffe bar Trica, Caffe bar Sound, Coffee shop Mirisi kave, restoran American bar Dollar). Upisao je školu za baristu i dobio diplomu sa SCAE (Speciality Coffee Associaton of Europe) certifikatom. Njegova strast je pripremanje napitaka na bazi espressa, predsjednik je udruge Mirisi kave i redovno održava edukacije o kavi za konobare. Trenutno je zaposlen u restoranu American bar Dollar u Osijeku.

Suradnici na događaju: Gabrijela Baraban, Silvija Bašić Palković, Marina Majdenić

Opis događaja: Kava ima dugu tradiciju i svojim zamamnim mirisima i odličnim okusima privlači mnoge ljubitelje. Ritual ispijanja kave, neovisno radi li se o poslovnim dogovorima ili privatnom druženju, postao je svakodnevica većine Hrvata. Kava je jedan od proizvoda koji se najčešće uvozi iz zemalja u razvoju, a jedini ispravan dobavljački lanac je onaj u kojem postoji društveno odgovorno ponašanje prema lokalnoj zajednici, u ovom slučaju onima koji se bave proizvodnjom kave. Kako bi i luksuz ispijanja šalice kave bilo društveno odgovorno ponašanje potrebno je razmotriti cijeli dobavljački lanac da ne bi postojalo bilo kakvog eksploatiranja u vidu izrabljivanja radne snage ili lošeg utjecaja na okoliš. Radionica je podijeljena na predavanje i praktični dio. Predavanje će dati prikaz kave kroz povijest, značajke pojedinih vrsta kave te proizvodnje i potrošnje kave. Polaznici će također naučiti ponešto o putovanju kave od zrna do šalice, o novim trendovima kave i načinima konzumiranja. Uz vodstvo barista polaznici će aktivno sudjelovati u  umjetnosti pripravljanja kave.

PRIJAVA