Izbornik

Knjižnica

Radno vrijeme

  • ponedjeljak-četvrtak: 8-20 sati
  • petak: 8-15 sati

Lokacija

Prizemlje Ekonomskog fakulteta u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 7

e-mail: knjiznica@efos.hr

Telefon za korisnike: 031 224-478

 

Voditelj knjižnice

mr.sc. Jasminka Mihaljević, knjižničarska savjetnica
Telefon: 031 224-428

Kreativna knjižnica

Kreativna knjižnica” projekt je knjižnice kojim se organiziraju izložbe i potiču razne druge aktivnosti sudjelovanja u događajima fakulteta i knjižnične djelatnosti. Služe obilježavaju važnih datuma a u funkciji su promocije i zagovaranja knjižnice unutar fakulteta i u okruženju. Programi doprinose afirmativnom, inovativnom i evolutivnom razvoju knjižnične i informacijske djelatnosti.

Knjižnica je sudjelovala u različitim aktivnostima u mjesecu knjige. Jedan od značajnih je i vođena izložba „Život glagoljice na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Izložbu je predstavio dekan prof. dr. sc. Boris Crnković, a posjetitelje su kroz murale vodila prof. dr. sc. Jasna Horvat i izv. prof. dr. sc. Josipa Mijoč. Pogledajte video: https://www.youtube.com/watch?v=WdC-rc6yxmA

Knjižnica je sudjelovala na natječaju Nacionalna i sveučilišne knjižnice Zagreb za najbolji song za što je primila posebno priznanje. Pogledajte video: https://www.youtube.com/watch?v=ykYpTo8xBCQ

IZLOŽBA POVODOM SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORISKIH PRAVA

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se danas, 23. travnja odlukom Glavne skupštine UNESCO-a 1995. godine. Podsjetimo: knjiga je prema definiciji UNESCO-a “ukoričena tiskana omeđena publikacija od najmanje 49 stranica, odnosno, knjiga je tiskana kolekcija papira. Ukoričena tiskana publikacija koja sadrži manje od 49 stranica naziva se brošura.” povodom svjetskog dana knjige priredili smo izložbu NOVIH IZDANJA dobivenih temeljem otkupa knjiga od Ministarstva znanosti i obrazovanja. Dođite, pogledajte, izaberite.

IZLOŽBA “SRCE KNJIŽNICE ZA NAŠE KORISNIKE”

Knjižnica je postavila simboličnu izložbu pod nazivom “SRCE KNJIŽNICE ZA NAŠE KORISNIKE”. Dođite, ne zaboravite pogledati odmah udesno!

IZLOŽBA “ČITANJE JE LIJEK”

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen je mladima jer je upravo 2022. godina proglašena Europskom godinom mladih.
Tema glasi Generacija K, čime se stavlja naglasak na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu.
Izabran je moto Misli na sebe – čitaj! EKONOMIJANA se tradicionalno pridružuje ovoj manifestaciji izložbom pod naslovom “Čitanje je lijek”.

IZLOŽBA STARIH I RIJETKIH KNJIGA

EKONOMIJANA tradicionalno sudjeluje u MJESECU HRVATSKE KNJIGE 2021. koji traje od 15. listopada do 15. studenoga. U ovoj iznimnoj godini koja je proglašena GODINOM ČITANJA pridružujemo se izložbom starih i rijetkih knjiga fonda knjižnice.

MEANDRIRANJE EKONOMIJANE

U sklopu Kreativne riznice 2021. pripremili smo izložbu “Meandriranje Ekonomijane”. Cilj izložbe je prikazati evoluciju knjižnične građe kroz krakove knjižničnog meandra u tri dijela: izbor knjižnične građe tradicionalne knjižnice (povijest), hibridne knjižnice (sadašnjost) i digitalne knjižnice (budućnost).

ZALJUBITE SE U ZDRAVE NAVIKE!

Izložba povodom dana Valentinova u drugačijem izdanju. Cilj izložbe je potaknuti ljubav prema sebi, vlastitom tijelu, zdravlju, prirodi i ljudima oko sebe.

Postavljene su knjige iz područja poput zdrave prehrane, tjelesnog zdravlja, treninga, ugodnog radnog okruženja te očuvanja okoliša.

IZLOŽBA ČASOPISA

U izložbenom prostoru knjižnice, postavljeni su časopisi koji su dio bogatog fonda knjižnice u kojem se nalazi 125 naslova stručnih i znanstvenih časopisa i novina. Cilj izložbe jest upoznati korisnike knjižnice sa časopisima kao vrstom literature te ukazati na važnost istih pri istraživanju i informiranju. Svi časopisi dostupni su u tiskanom obliku za rad u čitaonici, a dio časopisa dostupan je i putem internet izdanja.

BOŽIĆNA IZLOŽBA

Stiglo nam je blagdansko vrijeme! Uredili smo prostor knjižnice u bojama Božića te u tom duhu pripremili i darove.
Osim što se studenti mogu upoznati sa širim fondom knjižnice, prepoznaju i knjigu kao vrijedan poklon.

IZLOŽBA NOVIH IZDANJA U KNJIŽNICI

Svakodnevno nam pristižu nova izdanja iz područja ekonomije, menadžmenta, poduzetništva… Kako bi naši studenti bili upoznati s novitetima koji su im dostupni za posudbu, sastavili smo izložbu tek pristiglih, novih izdanja.

IZLOŽBA “LIJEPA KNJIŽEVNOST”

Povodom mjeseca knjige, odlučili smo izložiti fond beletristike kako bi promovirali čitanje i upoznali studente s činjenicom da se u knjižnici EFOS-a ne nalazi samo stručna literatura! Tu su razni atraktivni naslovi za razonodu i zabavu! Studiramo zajedno u ritmu čitanja. 🙂

IZLOŽBA POVODOM OBILJEŽAVANJA 40 GODINA SURADNJE OSIJEK – PFORZHEIM

Knjižnica Ekonomskog fakulteta u Osijeku uključila se u obilježavanje 40. godišnjice znanstvenog simpozija Osijek – Pforzheim, prigodnom izložbom koja uključuje sva izdanja Simpozija, kartu grada Pforzheima, rukopise i referate sa samih početaka suradnje, potpise sudionika, isječke iz novina, fotografije i ostale zapise.

Uz izložbu u knjižnici, izradili smo i virtualnu izložbu pod nazivom ” Virtualna šetnja kroz povijest” kao uspomenu na suradnju Ekonomskog fakulteta u Osijeku i  Sveučilišta iz Pforzheima koju možete pogledati na idućoj poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=5Qaztz-8rs8&feature=emb_title

IZLOŽBA DANI HRVATSKOGA JEZIKA

Knjižnica Ekonomskog fakulteta priredila je izložbu za Dane hrvatskoga jezika.

“Dani su hrvatskoga jezika spomen-dani na deklaracijska zbivanja iz 1967. kada je od 11. do 17. ožujka potpisivana i objavljena Deklaracija o hrvatskom jeziku.

Ti dani posvećeni su jezičnoj kulturi hrvatskoga književnoga jezika. Budući da skrb o jezičnoj kulturi ne pripada samo institucijama, nego pripada svima nama koji hrvatski govorimo, kulturna je obveza svih nas obilježiti Dane hrvatskoga jezika – predavanjem koje možemo održati ili poslušati, izložbom koju možemo postaviti ili pogledati, možemo upozoravati na nepotrebne tuđice koje nas okružuju, prisjetiti se bogate jezične povijesti – a sve da bismo podigli razinu jezične kulture i svijest o hrvatskom jeziku kao dijelu nacionalnoga identiteta.”

  • Sanda Ham (Jezik: časopis za kulturu hrvatskoga književnoga jezika; 63, Osvrti)

Izložba je ukrašena keramičkim slovima hrvatske glagoljice.

IZLOŽBA POVODOM VALENTINOVA: LJUBAVNA ČAJANKA UZ DOBRU KNJIGU

Dragi korisnici,

i ove godine odlučili smo obilježiti Dan zaljubljenih. Pozivamo vas da pogledate našu malu izložbu i zaljubite se u neke od naših novih naslova koje ćemo vam sa zadovoljstvom preporučiti.

Sretno Valentinovo!

Nova izložba u Knjižnici povodom Dana sv. Vinka

Knjižnica Ekonomskog fakulteta priredila je izložbu pod nazivom Dobra knjiga uz dobro vino & ekonomija vina. Izložbom želimo spojiti knjigu, vino i doprinos ekonomije industriji vina.

Pozivamo vas da posjetite izložbu i mrežnu stranicu Knjižnice na kojoj smo priredili informacijske izvore na temu ekonomija i vino.

Knjižnica Ekonomskog fakulteta u Osijeku na Danu hrvatskih knjižnica 2017. godine

Hrvatsko knjižničarsko društvo uoči Dana hrvatskih knjižnica 2017. godine otvorilo je Natječaj za najbolji promotivni film o knjižnicama, knjižničnim uslugama ili bilo kojoj vrsti promocije knjižnica. Knjižnica Ekonomskog fakulteta u Osijeku odlučila je iskazati svoju kreativnost i želju za približavanjem svojim korisnicima te je simpatičnim tekstom i videom sudjelovala na natjecanju!

O pobjedi je odlučivala publika lajkanjem na Facebooku. Naš video nalazi se službenoj Facebook stranici Hrvatskog knjžničarskog društva: https://www.facebook.com/events/1939953002926269/permalink/1952168678371368/

Vesela EFOS knjižničarska ekipa pokupila je simpatije mnogih svojim EFOS Library Swagom.
Hvala svima na podršci. Tu smo zbog Vas! #danhrvatskihknjiznica2017

 

Nova izložba “Promjena počinje s nama” – Dan ljudskih prava 2017.

Dan ljudskih prava obilježava se svake godine 10. prosinca. To je dan kada je Opća skupština Ujedinjenih naroda donijela Opću deklaraciju o pravim čovjeka 1948. godine. Tada je prvi put u povijesti čovječanstva priznato pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost bez ikakvih razlika”.

Ove godine, Dan ljudskih prava slavi sedamdesetu godišnjicu donošenja dokumenta koji izdvaja neotuđiva prava pojedinca – neovisno o rasi, spolu, religiji, jeziku, političkoj, nacionalnoj, materijalnoj ili drugoj osnovi. Od tada je preveden na više od 500 jezika.

Opća deklaracija o pravima čovjeka obogaćuje i osnažuje svakog pojedinca. Principi o kojima se raspravljalo 1948. godine te koji su i službeno formulirani, relevantni su i danas. Naglasak je na želji i inicijativi pojedinca u zastupanju vlastitih i tuđih prava.

Važno je preuzeti inicijativu u svakodnevnom životu te podržavati prava koja nas štite i time promicati vezu svih ljudskih bića.

S tom mišlju, knjižnica EFOS-a odlučila je dočekati ovogodišnji Dan ljudskih prava novom izložbom kojom ćemo razmisliti i naučiti o jednakosti i slobodi.

Promjena počinje s nama: http://www.standup4humanrights.org/en/take-action.html

#StandUp4HumanRights

 

Mjesec hrvatske knjige 2017.: Sve na jednom mjestu

Mjesec hrvatske knjige 2017. svečano je otvoren u Crikvenici 13. listopada 2017. godine. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator Knjižnice grada Zagreba.

Ovogodišnja tema je enciklopedistika kao mjesto na kojem je skupljeno svo znanje: https://issuu.com/knjinicegradazagreba/docs/mhk_programska_knji__ica_2017issuu./

Mi smo pripremili listu domaćih i stranih online enciklopedija. Otkrij zašto prije koristiti enciklopediju nego neki drugi izvor!

Izložba “Pismenost danas”: Međunarodni dan pismenosti, 8. rujna

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana pismenosti je „Pismenost u digitalnom svijetu“. Cilj je  promišljanje o vrstama pismenosti koji su potrebne u digitalno posredovanom društvu te istražiti efektivne politike i programe opismenjavanja u skladu s mogućnostima digitalnog svijeta. Pozadina ovogodišnje teme je UNESCO-ova deklaracija o inkluzivnom i ravnopravnom obrazovanju i cjeloživotnom učenju,  Education 2030: Incheon Declaration and Framework for Action.

Digitalne tehnologije neviđenom brzinom iz temelja mijenjaju način na kojeg živimo, radimo, družimo se i učimo. One daju nove mogućnosti poboljšanja svih aspekata ljudskog života uključujući pristup informacijama, upravljanje znanjem, umrežavanje, društvene usluge, industrijsku proizvodnju i način rada.

Međutim, oni koji nemaju pristup digitalnim tehnologijama te potrebna znanja, vještine i sposobnosti, mogli bi završiti na marginama digitalnog društva. Pismenost je svakako jedna od tih vještina.

Ostaje činjenica kako u današnjem svijetu, unatoč napretku, najmanje 750 milijuna odraslih i 264 milijuna maloljetnih i dalje nema osnovne vještine pismenosti.

Na nama je da iskoristimo prednosti okruženja u kojem se nalazimo! Izdvojili smo knjige koje nam mogu olakšati kretanje u današnjem svijetu. Izložbom smo pokrili teme poput cjeloživotnog obrazovanja, digitalne ekonomije, govorništva, prezentacijskih vještina, javnog govora, e-učenja, medijske kulture, verbalne i neverbalne komunikacije te poslovne komunikacije.

Izložba “Što ima novog?” u Knjižnici

Jedan od glavnih ciljeva knjižnice omogućiti je pristup raznovrsnim informacijama kao pomoć u profesionalnom te privatnom djelovanju i napredovanju zajednice. Istraživanjem literature nedvojbeno se proširuju vidici i formiraju mišljenja i stavovi zajednice.

Kao visokoškolska knjižnica, baziramo se većinom na građi koja je zastupljena u planu i programu studija. Međutim, ima tu svega. Od dječjih slikovnica i beletristike do psihologije, sociologije i filozofije.

Gdje pronalazimo informacije i kako se snalazimo u njima? Zašto to radimo? Knjižničarski rad temeljen je na dobroj organizaciji informacija – knjižne i neknjižne građe. Posljednjih nekoliko godina radimo na online katalogu jedinica građe koje posjedujemo kako biste znali što sve možete posuditi i koristiti. Od tiskane građe, časopisa i knjiga, do elektroničkih izvora. Radimo na repozitoriju završnih, diplomskih, znanstvenih i sličnih radova kojemu možete pristupiti u bilo koje vrijeme. Pripremamo i skupljamo literaturu za stručne teme korisnika iz ogromne količine izvora. Arhiviramo ju i organiziramo… Na kraju krajeva, sigurni smo kako sve to radimo upravo za dobrobit  zajednice, znanstvenika, studenta… – korisnika.

Budući da nam nova građa neprestano stiže, odlučili smo se izdvojiti knjige koje su nam pristizale posljednjih nekoliko mjeseci. “Što ima novog?”, pitate se. Dođi, pitaj i – vidi!

Izložba “Dječja književnost kao drugi poziv”

Knjižnica Ekonomskog fakulteta u Osijeku sudjelovala je na Kreativnoj riznici 2017. godine s temom “Dječja književnost kao drugi poziv”. U sklopu tog događanja održan je okrugli stol te otvorena izložba na navedenu temu. Predstavljena su djela Dubravke Pađen Farkaš, ravnateljice Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek te profesorica Antoanete Klobučar, Ivane Barković Bojanić i Jasne Horvat.

Promišlja se o alkemiji književne riječi autorica knjiga za djecu kojima to nije osnovno zanimanje. One su statističarke, matematičarke, profesorice, knjižničarke, a ujedno i književnice. Isto tako, razmatra se jesu li riječi kao vrhunsko umijeće pretočene u knjige za djecu upravo vječito traženi eliksir. Na izložbi je okupljen i izložen cjelokupan opus dječjih knjiga navedenih autorica.

Izložba “Misli na jednakost”

U sklopu Međunarodnog dana žena 2017. godine predstavljamo Vam izložbu pod nazivom “Misli na jednakost”. Njom se pokušava potaći dijalog o jednakosti spolova kroz građu Knjižnice Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Izložena je raznovrsna građa o ženama u ekonomiji, problematici neravnopravnosti te borbi za ženska prava.

Ideja o obilježavanju Međunarodnog dana žena pojavila se još početkom 20. st. u doba industrijalizacije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Taj praznik ni danas ne bi trebao izgubiti svoju ideološku osnovu i postati konzumeristički blagdan, već predstavljati slavlje ekonomske, političke i društvene jednakosti žena. Knjižnica kao ustanova kojoj je uloga širiti demokratske ideje izložbom potiče svoje korisnike na razmišljanje o jednakosti među spolovima te daje relevantne izvore o navedenom.

Knjižničarke: Ivana Kordić, Marta Matijević, Rebeka Palinkaš

Izložba “Domaća i međunarodna razmjena časopisa

U našoj Knjižnici postavljena je nova izložba pod nazivom „Domaća i međunarodna razmjena časopisa“. U cilju ostvarenja zadaće informacijske potpore znanstveno istraživačkom radu, Knjižnica tradicionalno njeguje i nastoji proširiti dugogodišnju praksu suradnje sa ekonomskim i srodnim fakultetima, te ostalim institucijama izdavačima u zemlji i inozemstvu, a koja uključuje i razmjenu znanstvenih časopisa.

Posjetite nas, s veseljem Vas očekujemo!

Izložba “U sjećanje na Alfreda Nobela”

Druga izložba predstavljena povodom Mjeseca hrvatske knjige je “U sjećanje na Alfreda Nobela” koja kroz izložena izdanja i popratne materijale nastoji upoznati korisnike s dobitnicima Nobelove nagrade za ekonomiju, njihovim teorijama i najpoznatijim djelima. Knjižnica je povodom ove izložbe nastojala nabaviti što više knjiga autora – dobitnika Nobelove nagrade koja su vrlo zanimljiva i od sada dostupna svim korisnicima.

Nobelovu nagradu za ekonomiju je ustanovila Švedska banka na svoju tristotu obljetnicu 1969. godine  i puno ime nagrade glasi Nagrada Švedske banke za Ekonomske znanosti u sjećanje na Alfreda Nobela.

Izložba “Evolucija knjižnične djelatnosti kroz godine”

U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige predstavljamo Vam izložbu pod nazivom “Evolucija knjižnične djelatnosti kroz godine” koja putem izloženih naslova nastoji promovirati i prikazati promjene koje su zahvatile knjižnice. Izložba predstavlja zoran prikaz uspješne adaptacije tradicionalnih knjižničnih vrijednosti u novu modernu okolinu. Kroz izložbu pratimo razvoj knjižničarske struke tijekom tranzicijskih godina i uviđamo odmicanje od klasičnog obrasca koji se nadopunjuje stjecanjem novih informacijskih znanja i vještina. Tijekom izložbe se možete educirati o osnovnim poslovima knjižnice, stručnim obradama, njihovu poslanju kao i o ulozi i zadaćama knjižnice danas. Knjižničari su predstavljeni kao posrednici u traganju i dostavljanju potrebnih infomacija i relevantnih izvora te kao poznavatelji i korisnici društvenih medija, digitalnih repozitorija, baza podataka i online kataloga čime ujedno i potvrđuju svoju ulogu vršitelja u procesu cjeloživotnog učenja.

Book Face

Book Face je kreativan i zabavan način promocije knjige i čitanja. Naslovnica knjige ili časopisa postaje izazov u kojem sudionici moraju upregnuti svoje kreativne vještine kako bi stvorili imaginarnu situaciju i okruženje te barem na trenutak postali netko drugi. Inicijativa je već postala globalni trend među knjižnicama te se na tu temu mogu pronaći brojni zanimljivi primjeri na mrežnim stranicama te Facebook, Instagram, Tumblr. i Pinterest profilima knjižnica diljem svijeta. Za inspiraciju je dovoljno upotrijebiti hashtag #bookface ili jednostavno proći policama najbliže knjižnice ili knjižare.

Humans of EFOS library

Izložba Humans of EFOS library inspirirana je i nastala kao naš odgovor na prvu i originalnu umjetničko/društvenu ideju gospodina Brandona Humans of New York, koju možete potražiti na mrežnim stranicama http://www.humansofnewyork.com/ te na Facebook stranici https://www.facebook.com/humansofnewyork. Fotografijama studenata, profesora, djelatnika fakulteta, korisnika, posjetitelja, demonstratora i knjižničara, njihovim kratkim pričama te pozadinskim prostorom Knjižnice htjeli smo Vam približiti poznata lica koja susrećete u i van njezina prostora te Vam na taj način pokazati i drugu stranu Vaše Knjižnice.

Slijepi spoj s knjigom

Inicijativa je osmišljena po uzoru na američku inačicu „Blind date with a book“, koja je za cilj imala privući što više korisnika u našu Knjižnicu, uvesti ih u čitateljsku nišu, te ih potaknuti na čitanje, odnosno učiniti za knjižnicu svojevrstan guerilla marketing. Knjige umotane u simboličan crveni papir, bile su tematikom prikladne „Danu zaljubljenih“, dok su one umotane u običan smeđi papir bile predstavnici, takoreći, „antivalentinovskih“ knjiga.       Inicijativa je rezultirala dobrim vidom promocije – povezivanjem korisnika i knjižnice. Brojni su korisnici taj dan posjetili knjižnicu, podržali incijativu, družili se s djelatnicima, te su za sebe ili svoje najdraže odabrali upravo onu knjigu koja ih je privukla.

Nadamo se da će Vam se svidjeti.

Zahvaljujemo svima na suradnji; pogotovo onima koju su tvrdili da se ne vole fotografirati i da nisu fotogenični.

Knjižničarke: Danijela Benić, Jasenka Pejaković, Martina Plaščak