Izbornik

Katedra za kvantitativne metode i informatiku

Lokacija

Ekonomski fakultet u Osijeku, Trg Lj. Gaja 7

Data Science Meetup Osijek okupio preko 200 sudionika

U organizaciji istraživačkog projekta MERIDA, a u suradnji sa Katedrom za kvantitativne metode i informatiku Ekonomskog fakulteta u Osijeku, zajednice Data Science Croatia i udruge Osijek Software City, na Ekonomskom fakultetu u Osijeku 30.11.2017. od 18 do 20 sati održana je javna radionica “1. Data Science Meetup Osijek”.
Podatkovna znanost novo je područje nastalo uslijed pojave velikih količina podataka koji se svakodnevno generiraju na Internetu i uslijed potrebe za inteligentnom obradom tih podataka uporabom matematičkih, statističkih i metoda strojnog učenja. Tvrtke trebaju stručnjake koji će znati izvući zakonitosti iz velikih količina podataka, predvidjeti hoće li netko kupiti proizvod, što će izabrati, gdje će kliknuti i slično. Pojavljuju se potpuno nova zanimanja kao što su podatkovni analitičar, poslovni analitičar, BigData specijalist i druga, koja osim poznavanja metodologije traže i znanja iz poslovnog odlučivanja, tako da su se i na ovom skupu okupili stručnjaci iz različitih područja.
Živko Krstić, magistar Informacijskog managementa, zaposlen kao specijalist za Big Data u britanskoj tvrtki “Crossing Technologies”  govorio je o razvoju i primjeni znanosti o podacima u Hrvatskoj, dok je Davorin Vukelić, također specijalist za Big Data u istoj tvrtki predstavio arhitekturu aplikacije koja radi sa velikim podacima i demonstrirao njezinu uporabu za inteligentno prepoznavanje pozitivnih i negativnih komentara korisnika društvenih mreža, što tvrtkama može biti značajna potpora u poznavanju njihovih klijenata.
Zatim je izv.prof.dr.sc. Domagoj Matijević s Odjela za matematiku Sveučilišta u Osijeku dao pregled metoda podatkovne analitike koje se obrađuju u nastavi i istraživanjima na tom odjelu kroz domaće i međunarodne projekte.
Na kraju je prof.dr.sc. Marijana Zekić-Sušac pokazala što se od tih metoda i s kojim alatima poučava u nastavi na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, posebno u okviru smjera Poslovna informatika na preddiplomskoj i diplomskoj razini. Predstavila je i istraživački projekt MERIDA – “Metodološki okvir za upravljanje energijom s pomoću inteligentne podatkovne analitike” koji je financiran od strane Hrvatske zaklade za znanost i u sklopu kojega interdisciplinarni tim istraživača upotrebljava metode strojnog učenja za predviđanje potrošnje energije, financijskih ušteda mjera za povećanje energetske učinkovitosti, kao i za simuliranje lanca opskrbe prirodnim plinom.
A da ove teme privlače pozornost mladih pokazao je i odaziv od 209 sudionika radionice, većinom studenata s raznih fakulteta Sveučilišta u Osijeku, učenika srednjih škola I i III gimnazije u Osijeku, zaposlenih u osječkim tvrtkama, ali i nezaposlenih mladih ljudi koji će možda svoje buduće radno mjesto pronaći u ovom području. U svakom slučaju, zaključak radionice je u tome da se isplati vrijeme uložiti u učenje o metodama inteligentne podatkovne analitike, da taj posao nikako nije nešto monotono već daje posebnu moć upravljanja podacima koju danas tvrtke itekako trebaju.
Zahvaljujemo našim volonterima – studentima smjera Poslovna informatika na svesrdnoj pomoći u organizaciji ovog događaja: Marina Kladušić, Ivan Šperanda, Nikolina Raguž, Anja Pećkovski, Robert Vulić, Mateja Šćulić, Kristina Hodak.