Izbornik

Izvještaj s Međunarodnog studenskog tjedna u Utrechtu

U sklopu projekta International Entrepreneurship Skills Europe – INTENSE, financiranog od strane Erasmus+ Programa, šest studenata Ekonomskog fakulteta u Osijeku, zajedno s mentoricama projekta, imalo je priliku tjedan dana raditi u međunarodnom okruženju u Nizozemskoj na University of Applied Science Utrecht.

U projektu sudjeluje pet zemalja – Nizozemska, Belgija, Njemačka, Finska i Hrvatska. U ovoj fazi projekta sudjeluju i dva poduzeća iz svake zemlje, kojima studenti pomažu izaći na inozemno tržište. Naš tim studenata čine Ivona Adrić, Karla Bilandžić i Iva Filipović koje osječkom poduzeću pomažu pri izlasku na finsko tržište. U drugom timu Katarina Fekete, Dinko Romer i Ružica Stanić istražuju belgijsko tržište te savjetuju hrvatsko poduzeće pri izlasku na isto. Mentorica prvog time je asistentica Tihana Koprivnjak, dok je drugoga profesorica Mirna Leko Šimić.

Na međunarodnom sastanku studentskih timova, studenti su imali priliku raditi sa svojim kolegama iz zemalja na čija tržišta poduzeća žele izaći. Na taj su način dobili informacije koje su poznate ili dostupne samo domaćem stanovništvu. Samim time su saznali više o belgijskim i finskim trendovima, potrošačima i konkurentima što će zasigurno povećati kvalitetu završnog konzultantskog izvješća koje će predati poduzećima na kraju projekta. Osim rada u timu, studenti su sudjelovali i na brojnim radionicama, koje su omogućile usavršavanje raznih vještina. Naše profesorice su održale tri radionice.

Kako bi dobili širinu znanja potrebnog za savjetovanje poduzeća prilikom izlaska na inozemno tržište, studenti svih zemalja koje sudjeluju u ovom projektu u prvom semestru 2017./18. godine slušaju kolegij na engleskom jeziku o internacionalizaciji malih i srednjih poduzeća.

Iduće će godine sudjelovanje na projektu INTENSE biti ponuđeno većem broju studenata, a već se zna i mjesto zajedničkog rada u međunarodnom okruženju – Berlin, Njemačka.

Autor: Ivona Adrić

EFOS na društvenim mrežama