Izbornik

Poduzetništvo i inovativnost

Razina studija

  • Doktorski studij

Trajanje studija

  • 3 godine (6 semestara)

Nositelj studija

Sveučilište J.J Strossmayer-a

Uvod

Naslov izgleda kao zbrčkana formula, ali govori puno o naših jedanaest godina zajedničkog rada. Kada smo 2000. godine upisali prvu generaciju poslijediplomskih studenata, svima smo morali objašnjavati što je PSP – Poslijediplomski Studij Poduzetništvo. Danas je lako – kažemo PSP i znamo o kome i o čemu se radi.

O kome – o blizu 400 poslijediplomskih studenata (znanstvenih magisteraca i sveučilišnih specijalista) iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije, koji su bili dio PSP-a kao studenti, a sada su dio PSP-a kao alumni.  O čemu – o jedinstvenom programu zajedničkog učenja studenata i profesora o tome da uvijek sve može biti bolje, da je kritičnost prvi korak prema identificiranju problema, da je svatko od nas ishodište rješavanja problema, ali da je suradnja neophodna.

A sada, ICES – što je to?

Odgovor je – International Centre for Entrepreneurial Studies ili na hrvatskom – Međunarodni centar za poduzetničke studije. U zadnjih pet godina pokrenuli smo i preddiplomski studij iz poduzetništva, a upravo u studenom 2011. godine prva grupa od 50 studenata kulturologije je uzela predmet Poduzetništvo. U zadnjih pet godina radili smo i na razvoju doktorskog studija PODUZETNIŠTVO I INOVATIVNOST, zajedno s partnerskim sveučilištima Turku (Finska), Maribor (Slovenija), Klagenfurt (Austrija) i Durham (Velika Britanija), uz suradnju s Microsoft-om Hrvatska i financijsku podršku Europske unije. Prvih trideset doktorskih studenata, iz Zagreba, Dubrovnika, istočne Hrvatske, Finske, SAD,  Bosne i Hercegovine, počeli su ove godine izučavati teorijske korijene poduzetništva i tragati za svojim istraživačkim pitanjem.

Nadam se da nam nećete zamjeriti što smo odabrali kraticu koja proizlazi iz engleskog naziva – želimo naglasiti internacionalnu dimenziju poduzetničkih studija i otvoriti sve razine poduzetničkog obrazovanja, od preddiplomskog, diplomskog do poslijediplomskog (specijalističkog i doktorskog) svima – zato, dobrodošlica studentima kulturologije. Time želimo doprinijeti i internacionalizaciji Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, ali i internacionalizaciji Osijeka kao studentskog grada.

Riječi imaju značenja koja im dajemo svojim djelovanjem – tako je PSP osvojio značenje dobrog učenja za poduzetništvo i o poduzetništvu, i to unosi u ICES. Vjerujemo da ćemo zajednički osvojiti i internacionalnu dimenziju dobrog učenja za poduzetništvo i o poduzetništvu kao značenje ICES-a.

Voditeljica ICES-a
Slavica Singer