Izbornik

Glagoljički murali

Lokacija

Ekonomski fakultet u Osijeku,
Trg Ljudevita Gaja 7,
31000 Osijek, Hrvatska

Aula znanosti

Aula znanosti
spomen-obilježje osječkim znanstvenicima i nobelovcima
u povodu obilježavanja 200. obljetnice rođenja Josipa Jurja Strossmayera

 

Aula znanosti posvećena je Josipu Jurju Strossmayeru, Lavoslavu Ružički i Vladimiru Prelogu – trojici uglednih znanstvenika koji su svoju mladost proveli u Osijeku. Sva trojica svoje su temeljno obrazovanje primali u Osijeku te je Osijek u njihove životopise upisan kao polazišna točka u kojoj su se opredjeljivali za dostignuća zrelih godina. Osječki znanstvenici i nobelovci djelovali su za opće dobro. Tako je biskup Josip Juraj Strossmayer utemeljio današnju Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, a Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog unaprijedili su znanja iz organske kemije za što su nagrađeni Nobelovom nagradom.

Uz Josipa Jurja Strossmayera, Lavoslava Ružičku i Vladimira Preloga, Aula znanosti posvećena je i osječkim učiteljima – Krunoslavu Babiću i Ivanu Kuriji. Oba osječka učitelja utjecali su na buduće nobelovce koji su se upravo zbog srednjoškolskih sklonosti dobivenih od svojih učitelja opredijelili za životne pozive znanstvenika.

Josip Juraj Strossmayer, Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog velikani su Aule znanosti Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Njihovim životopisima Ekonomski fakultet u Osijeku upućuje na presudnu povezanost obrazovnih uloga s doprinosima u znanosti i umjetnosti te utjecaj kulturnih obrazaca na znanstvena i umjetnička ostvarenja jednoga grada.

Osijek, proljeće 2015. godine

Dvorane u Auli znanosti:

Dvorana Vladimira Preloga

Dvorana Lavoslava Ružičke

Dvorana Josipa Jurja Strossmayera