Izbornik

AIESEC

O nama – AIESEC Osijek

Povijest

Organizacija mladih, AIESEC, osnovana je 1948. godine s vizijom “Mir i ispunjenje ljudskih potencijala”. Pod utjecajem ratnih razaranja, grupa studenata odlučila je približiti druge kulture ljudima kako se takvi događaji ne bi dogodili.
Izvorno ime organizacije, AIESEC, je akronim za francusku riječ “Association internationale des étudiants en sciences économiques et commerciales” ili prevedeno na hrvatski “Međunarodna Organizacija Studenata Ekonomije i Menadžmenta”, no sam naziv više nema isto značenje jer AIESEC više nije isključivo udruga studenata ekonomije i menadžmenta već se može učlaniti bilo koja osoba od 18 do 30 godina.

AIESEC Hrvatska osnovan je 1953. godine u Zagrebu. AIESEC Osijek osnovala je prof.dr.sc. Slavica Singer, professor emeritus Ekonomskog fakulteta, još 1962. godine, što je samo godinu dana nakon osnutka Ekonomskog fakulteta u Osijeku, te od tada radi kao udruga/organizacija pri Ekonomskom fakultetu.

Danas

Trenutno, AIESEC je najveća ne-za-profitna organizacija mladih u svijetu koja je vođena isključivo mladim ljudima, od 18 do 30 godina. No prije samog učlanjenja potrebno je proći određeni selekcijski proces koji provodi sama organizacija.

AIESEC rad svodi se na rad u timovima, tako da tu imamo podjelu na timove:
Business to Enablers – tim za dolaznu razmjenu
Business to Customers – tim za odlaznu razmjenu i marketing
Partnership Development – odnosi s tvrtkama
Talent Management – ljudski resursi
Finances – financije

AIESEC svojim članovima pruža razvijanje brojnih vještina za natjecanje na tržištu rada. Vještine se stječu kroz rad u timovima, sastanke s tvrtkama, smišljanje strategija za napredak, marketing aktivnosti i jako puno drugih prilika koje je moguće iskoristiti kroz brojne pozicije unutar organizacije.

Tijekom članstva u AIESEC-u, mladi imaju priliku ići na brojne nacionalne i internacionalne konferencije kako bi proširili svoja poznanstva te imali priliku stjecati brojne vještine za daljnji rad.

Programi

AIESEC trenutno provodi programe međunarodnih praksi, a to su: Global Volunteer, Global Talent i Global Entrepreneur. Sami programi provode se u suradnji s tvrtkama, nevladinim organizacijama i udrugama.
Program Global Volunteer temelji se na UN-ovim ciljevima održivog razvoja(Sustainable Development Goals) te svaki volonterski projekt koji AIESEC organizira temelji se na jednom od ciljeva kako bi poboljšali situaciju na lokalnoj razini.
Programi Global Talent i Global Entrepreneur organiziraju se u suradnji s tvrtkama i start-upovima. Više o samim programima odlaznih praksi možete pročitati u rubrici “Odlazne razmjene”.