Izbornik

40. godina suradnje Osijek-Pforzheim

Povodom proslave 41 godine suradnje između Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Ekonomskog fakulteta u Osijeku i Pforheim Sveučilišta iz Pforzheima (https://businesspf.hs-pforzheim.de/en/), Njemačka i 40. godišnjice održavanja znanstveno-stručnog Simpozija, Ekonomski fakultet u Osijeku, u ponedjeljak, 21. listopada 2019. godine organizira prigodnu svečanost.

U okviru proslave, organizirat će se i panel poduzetnika na temu: Mogućnosti gospodarske suradnje između Hrvatske i Njemačke, u kojem će sudjelovati poduzetnici, koji imaju uspješno poslovanje na njemačkom tržištu. Cilj panela je ukazati na izazove i barijere izlaska na zahtjevno njemačko tržište. Pozivamo vas da sudjelujete u programu i zajedno s nama obilježite ovaj važan jubilej. Za sudjelovanje u programu, molimo vas da se prijavite putem obrasca: https://forms.gle/h9CHGwkAJjVcQRtM9. Detaljni program ovog događaja možete pogledati ovdje.

Suradnja između Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Ekonomskog fakulteta u Osijeku i Pforheim Sveučilišta iz Pforzheima, Njemačka započela je 1978. godine održavanjem 1. znanstveno-stručnog Simpozija. Suradnja je započela inicijativom prof.dr.sc. Tibora Karpatija profesora Ekonomskog fakulteta u Osijeku, Sveučilišta u Osijeku i prof.dr.dr.hc.mult. Ruperta Hutha, tadašnjeg rektora Sveučilišta u Pforzheimu  te profesora Ulricha Wagnera, profesora Sveučilišta u Pforzheimu. Vrlo brzo, u organizaciju i vodstvo Simpozija uključio se i profesor Bodo Runzheimer sa Sveučilišta u Pforzheimu, te dio profesora sa Sveučilišta u Osijeku (prof.dr.sc. Željko Turkalj, prof.dr.sc. Dražen Barković, profesor emeritus, prof.dr.sc. Slavica Singer, profesor emeritus itd.). Od tada, Simpozij naizmjenično organiziraju obje institucije, a samo jednom, za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj, 1991. godine, Simpozij nije održan. Simpozij je uvijek bio glavna okosnica partnerstva između ove dvije institucije, te je predstavljao dobru platformu za diskusiju o aktualnim ekonomskim, društvenim i drugim temama. Fokus Simpozija je na regionalnoj konkurentnosti i izazovima u postizanju konkurentnosti u europskom i globalnom kontekstu. Zahvaljujući predanosti profesora obje institucije i usprkos velikim političkim i ekonomskim promjenama, ova suradnja se razvila u najdužu međunarodnu sveučilišnu suradnju u Hrvatskoj.

EFOS na društvenim mrežama