Izbornik

2022. na EFOS-u: Projekti, aktivnosti, uspjesi i priznanja

Cjelokupni rad i poslovanje, svi postignuti uspjesi i rezultati Ekonomskog fakulteta u Osijeku 2022. godini plod su rada, truda i napora svih djelatnika Fakulteta koji se nesebično predaju ostvarenju vizije i misije Fakulteta. U dosadašnjem, a tako i u budućem radu, svi djelatnici trude se djelovati vođeni ostvarenjem dosadašnje i sadašnje misije i vizije Fakulteta, a sve to u cilju razvoja Ekonomskog fakulteta u Osijeku u modernu i kompetitivnu znanstveno istraživačku i visokoobrazovnu instituciju.

Iskreno se zahvaljujemo svim djelatnicima za zaista nemjerljiv doprinos radu Fakulteta u protekloj godini, a pritom vam donosimo kratki pregled najvažnijih događanja na fakultetu u 2022. godini.

Akademska godina je, zbog situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, bila vrlo specifična i zahtjevna u izvođenju nastavnog procesa. Ipak, zajedničkim snagama svih dionika uključenih u nastavni proces te kvalitetnom organizacijom, nastava i provjere znanja odvijali su se neometano. U prvom dijelu godine (zimski semestar) nastava se održavala hibridno. Nastava u ljetnom semestru je u cijelosti održana kontaktno kada su ukinite epidemiološke mjere (u ožujku).

U 2022. godini nastavljena je organizacija i održavanje tri međunarodne konferencije:

 • IMR2022: 18. Interdicsiplinary Management Research konferencija po 18. je put održana u svibnju 2022. godine (od 5. do 7. svibnja) u Opatiji; te je na istoj sudjelovalo 139 autora s 56 radova.
 • 10th International Scientific Symposium REGION, ENTERPRENEURSHIP, DEVELOPMENT održana je na Ekonomskom fakultetu 9. i 10. lipnja Konferencija je okupila 169 autora iz zemlje i inozemstva, a u konferencijskom zborniku publicirano je 69 radova.
 • 22nd International Scientific Conference BUSINESS LOGISTICS IN MODERN MANAGEMENT održana je na Ekonomskom fakultetu u virtualnom obliku u Osijeku 6. i 7. listopada Konferencija je okupila 68 autora iz ukupno sedam zemalja, a prezentirano je i objavljeno 28 radova.

Jedan od najpoznatijih nacionalnih događaja koji promiče i popularizira znanost – Festival znanosti – održan je u periodu od 2. do 7. svibnja 2022. s krovnom temom „ŽIVOT”. Festival je obilježen i na EFOS-u; na Festivalu je sudjelovalo devetero nastavnika Ekonomskog fakulteta koji su realizirali četiri radionice i jednu prezentaciju postera.

Nikad aktivnije studentske udruge

Studentske udruge su uz podršku uprave Fakulteta u 2022. godini organizirale niz događaja od kojih izdvajamo sljedeće događaje:

 • Žene u poduzetništvu – projekt u organizaciji udruge Poduzetnici bez granica
 • Europski tjedan novca – projekt u organizaciji udruge Financijski impuls
 • Osijek NEARby MEETUP – projekt u organizaciji udruge EdIT
 • Europski EFOS tjedan – projekt u organizaciji udruge ERUDIO
 • Career Day – projekt udruge AIESEC i EFOS-a
 • Business Academy – projekt u organizaciji udruge Poduzetnici bez granica
 • Život nije Instagram – projekt u organizaciji udruge META
 • Hackathon – studentsko natjecanje u organizaciji udruge Poduzetnici bez granica
 • Nastavljen projekt borbe protiv menstrualnog siromaštva u organizaciji Studentskog zbora

U suradnji s partnerima i sponzorima, od 27. do 29. travnja 2022. održan je osmi popularizacijski simpozij kreativne industrije Kreativna riznica pod temom „Vodikova kreativnost“. Program je obuhvatio 27 programskih sadržaja i 107 izvođača. Održano je i 4. Milenijsko natjecanje (Millennial Competition) na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Ove godine imali smo više od 560 natjecatelja iz čak pet zemalja te 18 hrvatskih županija kroz tri dana natjecanja. Djeca i mladi pokazali su svoju kreativnost kroz teme o mitologiji, vodiku, glagoljici i Putu svile.

Orijentacijski tjedan za brucoše

Ekonomski fakultet u Osijeku već devetu godinu zaredom organizirao je orijentacijski tjedan koji je uveo brucoše u studentski život i akademske obveze. Brucoši su taj tjedan imali priliku upoznati se s profesorima i starijim kolegama, ali i prilikama za akademski razvoj tijekom studija. Uz sve važne uvodne informacije vezane za Fakultet i studiranje, studenti su imali priliku čuti i nekoliko poticajnih riječi od istaknutih bivših studenata EFOS-a koji danas predstavljaju neke od najuspješnijih članova lokalne, ali i nacionalne poslovne zajednice.

Brojna gostovanja alumnija i stručnjaka, interne radionice i edukacije

Udruga Alumni EFOS (alumni.efos.hr), koja okuplja bivše studente Ekonomskog fakulteta u Osijeku, organizirala je u ovoj akademskoj godini nekoliko događaja, među kojima je forum na kojima je gostovao guverner Boris Vujčić na temu uvođenja eura,  te Alumni talk – kratke tematske radionice s gostima predavačima koji su eksperti u svojim područjima, poput Jadrana Kapovića, pročelnika za analitiku i informiranje Hrvatske gorske službe spašavanja. Također, organiziran je i Alumni talk na temu „Što nam donose promjene doktorskih studija”, a u prosincu je održan panel na temu „EFOS na tržištu rada – kako nakon diplome?”.

U 2022. godini je na Ekonomskom fakultetu održano nekoliko radionica i edukacija s ciljem jačanja znanstveno-istraživačkog kapaciteta profesora, docenata, postdoktoranada i asistenata, te unaprjeđenja procesa praćenja i organizacije znanstveno-istraživačkog rada. U veljači 2022., dr. sc. Bojan Macan s Instituta Ruđer Bošković održao je radionicu pod nazivom „Vidljivost i vrednovanje rezultata znanstvenih istraživanja”. Također, održane su i dvije interne radionice  o primjeni aplikacije Academio za prijavu i praćenje internih projekata.  Pored ovih edukacija, dio nastavnika prošao je niz različitih online i on-site edukacija vezano za metodologiju znanstveno-istraživačkog rada.

Uspješni projekti i sjajno priznanje za prof. dr. sc. Đulu Borozan

U veljači i ožujku 2022. godine, uspješno su završena tri projekta:  Izvrsnost i učinkovitost u visokom obrazovanju u polju ekonomije (E4), projekt ARDENT – Advancing Rural Development through Entrepreneurship Education for Adults i projekt European Training Programme in Entrepreneurship for Educators. Pokrenuli smo bitne izmjene i dopune diplomskih studijskih programa Poslovna ekonomija i Primijenjena ekonomija. Uspješno su odrađena stručna usavršavanja i obrazovanje nastavnika, polaznika programa i mentora na projektu VirtuOs gdje smo partneri.

Ugostili smo šesti po redu „Susret znanosti i gospodarstva uz krovnu temu „Tržište rada i postpandemijski oporavak: restrukturiranje, fleksibilnost i otpornost.” Pokrenuli smo i projekt „Upoznaj poslodavca” u sklopu kojeg se studentima predstavljaju poslovni subjekti u kojima naši bivši studenti grade karijere. Oni pritom mogu pozvati svoje kolege da im se priključe u poslovima i na projektima na kojima rade. Nakon Kauflanda, Mazarsa, Coca-Cole i Spana gostovao je i Orbico. Potpisali smo sporazum o znanstveno-stručnoj suradnji s udrugom Osijek Software City. EFOS je na taj način nastavio tradiciju suradnje s važnim dionicima lokalne zajednice, s ciljem razvoja stručnih kompetencija svojih studenata, ali i znanstvenog doprinosa cjelokupnoj zajednici.

Našu prof. dr. sc. Đulu Borozan Sveučilište Stanford (SAD) uvrstilo je u 2% najcitiranijih znanstvenika u svijetu! Povodom tog priznanja rekla je nekoliko rečenica za Glas Slavonije, a mi bismo izdvojili sljedeću koja studentima može biti vrlo inspirativna: “Svi napredujemo tako što kontinuirano učimo.”

Dva EKG uređaja za KBC Osijek

Ekonomski fakultet u Osijeku je krajem svibnja 2022. godine održao veliku humanitarnu akciju „Snagom srca EFOS-a“ povodom 61. obljetnice osnutka Fakulteta. Uz pomoć šire akademske i poslovne zajednice Osijeka i regije te brojnih građana velikog srca, na akciji je prikupljeno ukupno 153.709,62 kn, od čega su kupljena dva EKG uređaja različitih tipova i monitori vitalnih funkcija u ukupnoj vrijednosti od 145.254,00 kn. Kupljeni uređaji donirani su Klinici za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek.

Bio je ovo tek dio aktivnosti koje su se događale na našem Fakultetu u protekloj godini. Vjerujemo i nadamo se da ćemo u idućim godinama poslovanje Fakulteta podići na još viši nivo na dobrobit studenata Fakulteta, zajednice u kojoj Fakultet djeluje i svih djelatnika Fakulteta!

EFOS na društvenim mrežama